ایران و افغانستان؛ از حقابه تا 10 میلیارد دلار مبادلات تجاری

معاون وزارت اقتصاد هیئت حاکمه افغانستان با اشاره به اهمیت تحکیم مناسبات با ایران به موضوعات مهمی از جمله حقابه، بندر چابهار و بازگشت داوطلبانه مهاجران افغان پرداخت. وی تأکید کرد که ظرفیت گسترش مبادلات تجاری میان دو کشور تا 10 میلیارد دلار وجود دارد.

خبرگزاری تسنیم به تشریح محورهای اصلی مذاکرات هیئت طالبان در مجمع گفتگوی تهران پرداخت.

وی درباره تحکیم مناسبات دو کشور، مسئله حقابه رود هیرمند، پروژه بندر چابهار، بازگشت مهاجران و ظرفیت های گسترش همکاری های اقتصادی و تجاری ایران و افغانستان صحبت کرد.

نظری هدف از حضور هیئت طالبان در مجمع گفتگوی تهران را تقویت روابط دوجانبه با ایران و بررسی تحولات منطقه اعلام کرد و با تأکید بر اینکه افغانستان و ایران همسایگان نزدیک هستند و منافع و تهدیدات مشترکی دارند، گفت: «هرچه دیدگاه ها و مناسبات دو کشور به هم نزدیک تر شود، می توانیم گام های جدی و سازنده تری برداریم.»

معاون وزارت اقتصاد افزود که انتظار افغانستان از ایران و دیگر کشورهای منطقه این است که گام های عملی برای تحکیم روابط و افزایش همکاری های اقتصادی و تجاری بردارند. همچنین وی به اهمیت همکاری های منطقه ای در مقابله با بحران های مشترک اشاره کرد و اظهار داشت: همکاری و دیدگاه های مشترک می تواند بر مشکلات منطقه ای غلبه کند.

حقابه هیرمند و پروژه های استراتژیک اقتصادی

موضوع حقابه هیرمند نیز یکی از مسائل مهم مذاکرات میان طالبان و ایران بوده است. نظری اظهار داشت: «امارت اسلامی به تعهدات بین المللی خود پایبند است و در صورتی که پدیده خشکسالی جدی نباشد، آماده است که آب مورد نیاز مردم ایران را تامین کند.»

وی افزود که تغییرات اقلیمی و خشکسالی های اخیر چالش هایی را به وجود آورده که نیازمند توجه ویژه دو طرف است.

در حوزه اقتصادی نیز نظری با اشاره به اهمیت بندر چابهار بیان کرد: این بندر برای افغانستان اهمیت ویژه دارد و امارت اسلامی می خواهد از ظرفیت آن برای تقویت اقتصاد کشور و رشد پایدار بهره مند شود.

وی افزود که امارت اسلامی سیاستی متوازن و اقتصاد محور دارد و می کوشد روابط متقابل خود را با همه کشورهای منطقه، از جمله ایران، چین، پاکستان و هند توسعه دهد.

بازگشت مهاجران و توسعه مبادلات تجاری

معاون وزارت اقتصاد حکومت طالبان درباره بازگشت مهاجران افغان به کشورشان نیز تصریح کرد: امارت اسلامی در تلاش است با بهبود وضعیت اقتصادی، ایجاد اشتغال و توسعه پروژه های کلان، زمینه بازگشت داوطلبانه و عزتمندانه مهاجران را فراهم کند.

وی ادامه داد که مهاجران افغان، به ویژه آن هایی که در ایران تحصیل کرده اند، می توانند نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی افغانستان ایفا کنند و این افراد به عنوان یک ظرفیت ارزشمند برای کشور محسوب می شوند.

نظری همچنین ظرفیت دو کشور برای افزایش مبادلات تجاری تا سقف 10 میلیارد دلار را بسیار بالا دانست و اظهار داشت: پروژه راه آهن خواف-هرات نمونه ای از همکاری های ترانزیتی است که می تواند مبادلات اقتصادی و تجاری را بین افغانستان و ایران افزایش دهد.

همکاری های دوجانبه ریلی افغانستان و ایران تقویت می شود افغانستان و ایران همکاری در عرصه کشاورزی را گسترش می دهند

در بخش مبارزه با قاچاق مواد مخدر نیز این مقام طالبان به ممنوعیت کشت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان اشاره کرد و افزود که امارت اسلامی هم از نظر تئوریک و هم عملی با این پدیده مبارزه می کند.

معاون وزارت اقتصاد طالبان در پایان نیز درباره تحریم های آمریکا گفت: «امارت اسلامی با اتکا به منابع داخلی و گسترش همکاری با کشورهای دوست مثل ایران و چین تلاش دارد تا اثرات تحریم ها را کاهش دهد و مسیر توسعه اقتصادی افغانستان را هموار کند.»

عبداللطیف نظری  همچنین سرمایه گذاران ایرانی و چینی را به سرمایه گذاری در افغانستان دعوت کرد و اعلام کرد که زمینه برای چنین همکاری هایی فراهم است.

انتهای پیام/.

نظرات

captcha